Sistem igranja?

Sistem igranja?

Izbor sistema igranja za 20. sezonu PES expert portala

Već 9 godina vodim i organiziram razna natjecanja, dvije godine po raznim forumima a onda prije 7 godina osnivam s kolegom naš sadašnji portal. Kroz godine organiziranja upoznao sam razne sisteme igranja, mane i prednosti. Danas smo došli u situaciju da naša zajednica raste iz dana u dan pa trenutno brojimo preko 100 inu igrača i treba naći sistem s kojim bi sve funkcioniralo i s kojim bi zajednica išla naprijed. Sada ću pokušati biti objektivan  u opisu dva sistema koja su pouzdana, u biti to je isti sistem samo na dva načina igranja. S obzirom da trenutno znamo okviran broj igrača voditi ću se tom činjenicom.

SISTEM A

Sistem A , je majka svih sistema, najpouzdaniji sistem i sistem koji nikada nije iznevjerio i koristili smo ga dugi niz godina. U 20. sezoni on bi činio 6 liga i to redom od 1.RPL do 6. RPL. Prvak bi bio jedan i to najbolje plasirani nakon 30 kola u 1.RPL. Iz liga bi ispadalo ili napredovalo po 4 igrača.

U ovom sistemu problem u organizaciji čini i kup, pa bi ostali samo na jednom kupu umjesto sadašnja dva kupa. Prednosti ovog sistema je jedinstvena 1. RPL koja dolazi kao nagrada za mukotrpne borbe iz nižih prema višim ligama.

Mana ovog sistema je “sporo” napredovanje, igraču iz 6. lige do 1. lige treba 2 godine, što na neku ruk i daje draž samom sistemu no ne onom tko je klasu iznad ostalih a starta u 6. RPL. Mana ovog sistema je i velika razlika u kvaliteti klubova što itekako donosi prednost u PES-u 2018, s obzirom da se vežemo za jedan klub to predstavlja problem niželigašima a i umanjuje njihove šanse u kupovima.

Kao manu i po mom mišljenju najveću naveo bi broj mogućih sudionika a to je 96 i to je nategnuto. Ovaj problem nestaje ako svakoj ligi dopustite uzimanje jednakih klubova kao u drugim ligama.

U slučaju da izaberete ovaj sistem 6.RPL će činiti nižeplasirani u 5.RPL i novi članovi a ostali će biti raspoređeni prema pozicijama koje su osvojili u 19. sezoni.

 

SISTEM B

Sistem B je u biti isti sistem samo prilagođen većem broju ljudi i širenju zajednice na više igrača. Sadašnjih 6 liga bi podijelili u dvije neovisne REGIJE po 3 lige. Dakle imali bi REGIJU SJEVER i REGIJU JUG te u svakoj tri lige. Lige bi brojile po 16 natjecatelja a prvaka bi dobili između četiri najbolje plasirana nakon 30. kola u prvim ligama. Dakle od 32 prvoligaša podjeljena u dvije lige, 8 bi ih igralo za prvaka. I to prvoplasirani s četvrtplasiranim, te drugoplasirani s trećeplasiranim, a u finalu bi se odlučivalo o prvaku RPL (prvaku portala). Na isti način bi dobili i prvaka 2. RPL i 3. RPL te pobjednika kupa. Svaka REGIJA bi imala svoj zasebni kup a pobjednici kupa u svojim regijama bi igrali za ukupnog pobjednika.

Iz liga bi ispadalo ili napredovalo po 4 igrača.

Mana ovog sistema je podjela na dvije REGIJE te dvije prve lige, što “uništava” draž natjecanja igračima koji su već duže vrijeme na portalu i svojim trudom su došli do 1. RPL a sada drugoligaši preko noći postaju prvoligaši.

Prednosti ovog sistema je dosta brži dolazak postojećim i novim igračima do prilike za naslov, dosta bolja situacija s izborom klubova s obzirom da su lige neovisne.

Najveću prednost ovog sistema je  širenje zajednice, te bi s ovim sistemom mogli bez problema podnijeti 160 igrača. Kroz sezonu dvije i ovdje bi prve lige postale jedinstvene i jače od ostalih a dobili bi i na širini, jer svaka REGIJA može podnjeti po pet liga.

Gdje i tko? Svi parni u REGIJU JUG, neparni u REGIJU SJEVER, tako da bi prvoligaši i drugoligaši činili prve lige, drugoligaši i trećeligaši druge lige a ostali treće lige.

 

Što se tiče CREW-a i težine postavljanja u administraciji, posao je ogroman bez obzira na odabir SISTEMA. Kod prvog sistema problem je s kupovima i velikim brojem igrača no i drugi sistem s vremenom će donijeti isti problem.

Evo nadam se da sam bio objektivan i istaknuo s mojeg gledišta mane i prednosti oba sistema, s tim da sam se vodio činjenicama koliko brzo zajednica raste i vašom željom da ste vezani za jedan klub cijelu sezonu. Moram još jednom naglasiti da je ovo jedan sistem, potpuno isti samo je stvar rasterećivanja RPL podjelom u dvije REGIJE!

Molim vas da razmislite i glasate , napišite svoje ime , koju ste ligu igrali ili ste novi član i za koji sistem glasate! Što god izaberete na kraju će pobjediti PES !

the pitch is ours

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *