Pravila Lige

PES EXPERT NATJECATELJSKA PRAVILA

 

PES Pravila Respect Logo

1.Igraju se 3 kola tjedno u roku od 7 dana, u slučaju potrebe može se otvorit više kola, nova kola se otvaraju četvrtkom. Za kup natjecanja voditelji određuju rokove!

2.Kola se ne smiju odigravati unaprijed osim ako za to ne postoji opravdan razlog (putovanja, posao, obaveze)!

3.U slučaju odsutnosti dužni ste se javiti administratoru/voditelju lige te navesti datum od kada do kada Vas neće biti! Tada vam se u dogovoru s voditeljom dopušta igranje kola unaprijed ili zaostatak koji nadoknađuje te po povratku!

4.Satnicu igranja određuju igrači, kako im najviše odgovara ali u roku tj. tekućem tjednu

5.Postavke za utakmice:

GENERAL MATCH SETTINGS:

 •     Match time: 10 min
 •     Injuries: ON
 •     Ball type: Zabranjene lopte u bojama
 •     Time limit: Long
 •     Extra time: OFF
 •     PK: OFF
 •     No. of sub. 3
 •     Stadium: Izbor domaćina
 •     Time: Night (Noć)
 •     Season: Random
 •     Weather: Random
 •     Lenght of grass: Izbor domaćina
 •     Pitch conditions: Random

REGIONALNI LIGA KUP

 •  Igraju se dvije utakmice, sistem  home&away s tim da pogodak više u gostima donosi prednost. U obje utakmice se namještaju postavke za LIGAŠKE UTAKMICE. U slučaju da nakon obje utakmice ni jedan igrač nema prednost igra se “majstorica” u tom slučaju dolazi do promjena u POSTAVKAMA te se uključuje Extra time (produžeci) i  Penalties (jedanaesterci). Domaćin u majstorici je igrač koji je bio i u prvoj utakmici domaćin(ždrijeb odlučuje). U “majstorici” ne vrijedi gol u gostima, kod neodlučenog ide se na produžetke i jedanaesterce!

6.Domaćin je dužan napraviti room u ligaškom communityu za odigravanje utakmice prema postavkama koja su navedena u PES pravilima, redni broj 5 .

7.Dopušteno je igrati sa svim klubovima ukoliko PES portal CREW ne odluči drugačije!

9.Svi igrači su dužni pisati svoja izvješća u temi “Izvješća sa utakmice”  na našem forumu kako bi administratori mogli ažurirati rezultate,

10.Pisanja izvješća su jednake važnosti kao i samo odigravanje utakmica! U slučaju ne pisanja izvješća sankcije su jednake kao i kod neodigravanja utakmica.

11.Da bi se odvojili igrači koje popularno zovemo “Quiteri” ili “Interrupteri” te imali što bolju kvalitetu natjecanja od 3.sezone koja starta 1.rujna 2011 u našim natjecanjima moći će sudjelovati samo aktivni članovi Društva “PES expert”.

12.Aktivni članovi su dužni platiti godišnju članarinu. O visini godišnje članarine odlučuju aktivni članovi na čelu sa PES PORTAL CREW !

13.Klubovi će se birati po redoslijedu kojeg će odlučivati draft.

 • Draft za redoslijed izbora klubova će biti live ako u dogovoru s igračima nije odlučeno drugačije.
 • Klubovi će biti raspoređeni po POTOVIMA i to 1.RPL s najjačim klubovima (4.5* /5*), 2.RPL (4*), 3.RPL (3.5*) i 4.RPL (3.5* i niže).
 • POTOVE je organizator dužan objaviti prije početka biranja klubova.
 • Klubovi van POTA koji su namijenjeni za neku od liga ne smiju se izabrati osim za ligu kojoj su namijenjeni, kako se ne bi utjecalo na kvalitetu klubova u nižem rangu natjecanja.
 • POTOVI i jačine se mogu razlikovati, ovisno o izdanju PRO EVOLUTION SOCCERA.

14.Svaki igrač će imati jedan sat za izabrati klub, tek kada igrač prije vas izabere klub vi možete birati klub, ako ne izabere u roku onda je birati slijedećeg tj. igrača iza njega koji ima rok od 1 sata!

15.Igrač kojem istekne rok od 1h bira kada bude on-line. Rok za izbor mu ističe 3h nakon što zadnji igrač izabere klub.

16. U slučaju da prijavljeni igrač ne izabere klub a istekne rok od 3 sata poslije posljednjeg igrača koji je izabrao klub, smatra se da nije potvrdio svoje sudjelovanje u ligi, te ispada iz daljnjeg natjecanja za nadolazeću sezonu!

17.S klubom kojeg ste izabrali igrate do završetka sezone, bez mogućnosti zamjene.

18.U slučaju većeg broja sudionika igrati će se više liga uz mogućnost ispadanja, tj. promoviranja u visi rang !

19.U slučaju pucanja veze igrači se dogovaraju hoće li nastaviti utakmicu ili ponoviti, ovisno od minute kad je pukla i kakva je bila tokom cijele utakmice. U slučaju da se ne mogu dogovoriti onda će to za njih odlučiti PES PORTAL CREW (oni će na osnovu njihovih izvješća donijeti odluku o ponavljanju utakmice ili o rezultatu).

20.Utakmice koje se dogovorom igrača prekinu u prvih 15 minuta će se ponavljati, utakmica koja se nastavi iza navedenog vremena neće se ponavljati, već će se nastaviti od minute kada je veza pukla i pri rezultatu koji je do tada postignut osim ako se igrači ne dogovore suprotno.

21.U slučaju da prije početka utakmice veza pukne (prilikom postavljanja prve momčadi) a Vi sumnjate da je protivnik to napravio namjerno radi forme igrača, niste dužni odigrati susret već šaljete izvješće (žalbu) administratoru/voditelju lige! Ako odigrate susret Vaše izvješće (žalba) neće biti uvažena!

22.U slučaju namještanja i pogodovanja rezultata , akteri će biti kažnjeni izbacivanjem u niži rang natjecanja te zabranom nastupanja u nadolazećoj sezoni PES portala ili zabranom napredovanja u viši rang jednu ili više sezona !

23.Svaki igrač automatski nastupa u sljedećoj sezoni ako nije DNF ili nije najavio odsutnost. Kao takav ulazi u ždrijeb za biranje klubova a ukoliko ne izabere klub poslije zadnjeg 24h smatra se da neće nastupiti te ulazi sljedeći iz nižeg ranga!

24.U slučaju da igrač preskače sezonu svoje mjesto ne može ustupiti nikom umjesto njega ulazi sljedeći najbolje plasirani iz nižeg ranga !

25.Kada se igrač koji je preskočio sezonu vraća u natjecanje , kreće iz najnižeg ranga natjecanja kao i svaki novi sudionik !

26.U slučaju odustajanja od lige nakon njenog početka, igrač koji odustane bit će kažnjen izbacivanjem iz svih natjecanja u kojima sudjeluje, a u organizaciji su PES Experta. Igrač se može vratiti iduće sezone te sudjelovati u Fairplay ligama ukoliko broj igrača ne bude popunjen.

27.U slučajevima kada igrač odustane od natjecanja za vrijeme prvog dijela ligaškog natjecanja, bit će izbrisan iz natjecanja, a sve njegove do tada odigrane utakmice poništiti. Ako igrač odustane od ligaškog natjecanja nakon odigranog prvog dijela natjecanja, a prije odigravanja prve utakmice drugog dijela ligaškog natjecanja, sve njegove odigrane utakmice prvog dijela natjecanja ostaju registrirane. U slučaju kada igrač za vrijeme prve polovine drugog dijela odustane od natjecanja, sve njegove odigrane utakmice prvog dijela natjecanja ostaju registrirane, a sve njegove odigrane utakmice drugog dijela natjecanja smatrat će se kao da ih nije igrao te će biti poništene. U slučaju kada igrač odustane od natjecanja za vrijeme druge polovine drugog dijela natjecanja, sve njegove odigrane utakmice ostaju registrirane, a sve naredne utakmice po rasporedu registrirat će se  3-0 u korist njegovog protivnika.

28.U slučaju zaostalih utakmica administratori će upozoriti igrača i dodijeliti mu ŽUTI KARTON. Ako u sljedećem tjednu se zaostajanja ponove, voditelj lige dodjeljuje DNF igraču te ga izbacuje iz natjecanja.

 •     Kartone može poništiti administrator/voditelj lige ukoliko igrač nastavi igrati u rokovima i po PES pravilima (ovisno zbog čega je dobio karton).
 •     DNF dodjeljuju isključivo članovi PES PORTAL CREW-a , mogu se dodijeliti zbog zaostalih, nešportskog ponašanja ili kršenja PES pravila !
 •     Igrači koji imaju kartone i opomene u prethodnoj sezoni , u sljedećoj sezoni neće moći sudjelovati u ligaškom kupu dok igrači koji imaju DNF iz kupa radi negiranja u rokovima ili radi kršenja PES portal natjecateljskih pravila također neće sudjelovati u ligaškom kupu za sljedeću sezonu !

 

29.Od 1.1.2018 donijeta je odluka od prijavljivanju smetnji prilikom igranja (LAG) bio on slučajan ili namjeran. LAG se prijavljuje isključivo voditelju lige koji je dužan voditi evidenciju. Ukoliko bude više žalbi na jednog igrača njegov status se “zamrzava” dok ne riješi problem otvaranjem portova, promjenom rutera ili operatera!

30.Igrači koji se nedolično ponašaju na forumu, ne poštuju protivnika, vrijeđaju jednako tako mogu biti kažnjeni izbacivanjem iz daljnjeg natjecanja, oduzimanjem bodova, upozorenjem bez obzira igrali sve utakmice u roku ili ne, kao takvi njihov ID će se naći na listi blokiranih kao i onog koji odustane u pola sezone, ne odigrava na vrijeme, o čemu odlučuje PES PORTAL CREW!

31.Klauzula o neaktivnosti-rokove igranja donosi PES PORTAL CREW! Nepoštivanje istih rezultira obično diskvalifikacijom igrača iz daljnjeg natjecanja!

32.O broju sudionika u ligama odlučuje PES PORTAL CREW !

 

 

Pravila ažurirana: 11.09.2018, 07:34h